Thai masszázs

Ez egy olyan száraz (olaj nélküli) kezelés, amely vékony anyagú masszázsruhán keresztül, a földön elhelyezett matracon történik.

A masszázs az izmok nyomásával-nyújtásával a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani.

A thai masszázs befolyásolja egész szervezetünk működését. Nemcsak izmainkra kifejtett kedvező hatása ismert, hanem belső szerveinkre, bizonyos hormonjaink termelődésére és az emésztőrendszerünk működésére gyakorolt pozitív következményei is. A vérkeringés serkentésével elősegíti a szervezetünkbe jutott káros anyagok kiürülését is.

Ennek a masszázsnak a hatása egyszerre nyugtató és serkentő. Az energiapontok nyomása javítja a vér- és nyirokkeringést, stimulálja a belső szerveket (serkentve azok működését), és egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. A nyújtásokkal kiegészülve oldja az izmok, ízületek merevségét, feszültségét; növeli a test rugalmasságát, és jótékonyan hat a csontozatra. Masszázs után ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, megszűnik izmaink merevsége.

Sajátossága, hogy az élettani pontok masszírozása során a thai masszőzök ujjaikon kívül kézfejüket, könyöküket, térdüket és lábukat is használják.

A thai masszázs leginkább egy olyan élményhez hasonlítható, amelyben jógagyakorlatokat végzünk fizikai erő kifejtése nélkül (ezért nevezik “passzív jógának” is), miközben akupresszúrás és reflexológiai kezelésben részesülünk.

A kezelés feszültségoldó hatása nemcsak a testre, de a lélekre is vonatkozik: pihentet, relaxál. Fontos, hogy önmagunkban is megteremtsük a belső koncentrálás lehetőségét; szánjunk kellő időt a masszázsra, lehetőleg ne kelljen utána rögtön elrohannunk valahová, legyen időnk “magunkhoz térni” és meginni egy csésze teát.

A már említett élettani hatásokon túl a thai masszázs jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre, ezért fájdalomcsillapító hatása is ismert, de hatékonyan alkalmazható például alvászavarok esetén is. Az sem véletlen, hogy masszázs után szó szerint jól érezzük magunkat a bőrünkben, hiszen a vérkeringés felgyorsulása a bőrre is pozitívan hat: feszesebbé, rugalmasabbá válik, pórusaink kitágulnak. A masszázs segíti a méreganyagok kitisztulását a szervezetből, amelyet folyadékbevitellel mi magunk is fokozhatunk.

A masszázs sokak számára luxus, pedig ez az egyik “legkézenfekvőbb” és legősibb módszer a testi és lelki panaszok orvoslására. Bár hazánkban egyre népszerűbbek a különféle masszázs-szolgáltatások, a hétköznapi nevén thai masszázsnak nevezett technika még mindig különlegesnek számít, ráadásul téveszmék is övezik. Hallatán ugyanis sokan erotikus szolgáltatásra gondolnak, pedig a pontos nevén tradicionális orvosi thai masszázsnak semmi köze nincs a szexiparhoz.

A legtöbb masszázstechnika, így a thai is, évezredes tapasztalatokon alapul. Gyökerei Kínába és Indiába nyúlnak vissza, ahol a legenda szerint kb. 2500 évvel ezelőtt egy Shivago Komarpahj nevű orvos, Buddha kortársa fejlesztette ki. A masszázsnak ez a típusa a buddhizmus terjedésével párhuzamosan hódította meg a világ egyéb tájait.

A különféle gyógyító eljárások a kolostorokban és a családokon belül generációról generációra hagyományozódtak; a masszázs technikáját a thai családok ma is őrzik, a tudást pedig átadják gyermekeiknek. 1836 óta intézményes keretek között is tanulható, ekkor alapították ugyanis a Wat Pho nevű buddhista kolostor épületeiben működő első egyetemet, mely ma is a leghitelesebb masszázsiskolának számít.

A masszázs gyógyító hatása

back-massage-valentine-ideasA masszázs képes megelőzni számos civilizációs és degeneratív betegség kialakulását, enyhíti, gyógyítja a mindennapos stressz okozta panaszokat, erősíti és támogatja az emberi szervezetet. Sokszor tapasztalhatunk hihetetlen eredményeket a masszázskezelések hatására, ilyen például a masszázs öngyógyító képessége. A jól végrehajtott, gondos és személyre szabott masszázs revitalizál, pozitív életszemléletet, testi-lelki felfrissülést eredményez, oldja a korunkban sajnálatosan a napi élet állandó részévé vált stresszt.

A thai masszázs gyógyító hatása messze felülmúlja a konvencionális nyugati orvosi terápiás ajánlásokat olyan területeken, mint például az asztma, a székrekedés, a vállmerevedés, a szívinfarktus utáni regeneráció, az idegi kimerültség, vagy a végtagok mozgékonyságának helyreállítása.

A hagyományos thai masszázst a talajszinten végzik. Ennek filozófiai, testi és praktikus okai vannak. Egyrészt az egy magasságban való tartózkodás azt jelképezi, hogy a masszőz egyazon szinten van a pácienssel, igyekszik vele mindenben összhangot találni. Másrészt ez az elhelyezkedés megkönnyíti a masszírozást. A masszőz az erőkifejtéshez nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és évezredek alatt tökéletesre fejlesztett technikai elemeket használja. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárhol elvégezhető.

Thaiföldön a masszázs több mint 2500 éves hagyománya természetes módon képezi a mindennapi élet részét. A thai családok egészségközpontú, természetességen alapuló gondolkodásának állandó része az egymással való lelki és testi törődés, amelynek egyik eleme maga a thai masszázs, a másik testének gyógyító céllal történő megérintése és ápolása.

Ellenjavallat

Bár a thai masszázsról elmondható, hogy számos pozitív fizikai és lelki hatással bír, mégis előfordulhat, hogy igénybevétele kifejezetten ellenjavallt. A felgyorsult vér- és nyirokkeringés miatt nem ajánlott nyirokrendszeri és rákos megbetegedésben, magas vérnyomásban, és szívelégtelenségben szenvedőknek, csakúgy, mint csontritkulás, súlyosabb visszértágulat, epilepszia, terhesség, bőrgyógyászati problémák (pl. pikkelysömör, szemölcs, sebek), művégtag vagy protézis (pl. csípőprotézis), és csonttörés esetén. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egészségügyi problémánk lehetővé teszi a masszázs igénybevételét, akkor előtte mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal!

Az egyéni adottságok és az életkor miatt minden test máshogy reagál a thai masszázsra, mást “bír el”, ezt pedig a thai masszőzök is jól tudják és figyelembe veszik. Mindenki személyre szabott thai masszázst kap tehát, melynek során nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen bajunk esik.